zondag 29 juni 2014

Eerste hulp bij een geïrriteerde hoofdhuid

Je kent het vast wel, een rode geïrriteerde hoofdhuid, veel haaruitval en soms zelfs jeuk en schilfers. Dat is echt niet altijd roos. Ik heb er de laatste tijd echt ontzettend veel last van. Mijn hoofdhuid doet pijn en mijn haar valt echt super erg uit, mijn borstels zitten al heel snel vol. Ik heb de laatste tijd wat research gedaan en een paar dingen gevonden die wellicht kunnen helpen om je hoofdhuid wat rustiger te maken.Haarproducten met SLS en SLES
Ten eerste het mijden van shampoo's en haarproducten met Sodium Laureth Sulfate (SLES) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS). SL(E)S staat erom bekend dat het je huid diep reinigt. Maar meestal reinigt het je hoofdhuid té goed waardoor je huid geïrriteerd kan raken en je kans krijgt op haaruitval. Dat probleem heb ik op dit moment, mijn haar is heel erg aan het uitvallen en mijn hoofdhuid doet gewoon pijn. Ik heb even research gedaan en het blijkt dat SL(E)S zelfs gebruikt wordt om vloeren mee te reinigen etc.

Kortom de shampoo is echt niet goed voor je (hoofd)huid. Het beste is om een shampoo zonder dit ingrediënt te vinden, maar meestal zijn die vrij duur. 

Probeer producten met SL(E)S dus zoveel mogelijk te mijden. Je haar zal in het begin wel een krachtige ontvetter missen, maar op den duur wordt je haar juist veel minder snel vet, meerdere voordelen dus!

Arganolie
Nu je al een stukje verder bent met een goede shampoo kun je er ook aan gaan denken om arganolie te gebruiken. Dit verzorgt je hoofdhuid goed en maakt het dus minder geïrriteerd. Pure arganolie is vaak erg prijzig, dus probeer producten te vinden waar toch een behoorlijke hoeveelheid arganolie in zit. 

Manieren om argan olie te gebruiken:
Voor het douchen:
Neem een ruime hoeveelheid argan olie in je handen en masseer dit in je hoofd. Laat het 20 minuten intrekken en spoel het daarna uit.

Na het douchen:
Na het douchen moet je het aanbrengen in handdoekdroog haar (nat haar neemt het product beter op). Probeer dit vooral in de punten aan te brengen. 

En nu denk je: Olie? Maakt dat je haar niet vetter? Nee. Je moet op zoek naar een olie zonder water (aqua). Water is juist het deel dat je haar vet maakt, olie niet. 

Je haar met rust laten
Dan de laatste, een beetje voor de hand liggende tip; je haar met rust laten. Je haar wassen is niet echt goed voor je haar en hoofdhuid. Natuurlijk, het is wel fris als je dit geregeld doet, maar het te vaak doen zorgt ervoor dat je haar en hoofdhuid uitdroogt. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk je haar wast, zodat je hoofdhuid ook kan rusten.

Dan waren dit de tips tegen een geïrriteerde hoofdhuid. Ik ben momenteel ook bezig met deze tips en mijn hoofdhuid is al een stuk minder rood.

Wat vond jij van dit artikel? Was het nuttig? Laat het weten in de reacties!

Liefs,
Deveney


2 opmerkingen :

  1. Goed artikel! Alleen hoe kan water de hoofdhuid vet maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Water zorgt voor een aanmaak van natuurlijke olie op je hoofdhuid. Een teveel daarvan zorgt voor vet haar. :)

      Verwijderen